Mobile Fokus

Malaysia Tech News Portal

DJI Air 3 kini rasmi dengan sistem dwi-kamera dan waktu penerbangan 46 minit

DJI Air 3

DJI Air 3

DJI secara rasminya telah memperkenalkan DJI Air 3, dron terbaru syarikat ini yang menampilkan dwi kamera utama.

DJI Air 3 memiliki kamera sudut lebar dan tele kamera sederhana 3x, dron ini membolehkan pengguna menangkap imej dengan rasa mampatan yang luar biasa dan memberikan panjang fokus sederhana yang ideal untuk peminat fotografi udara.

Dron serba canggih ini menawarkan perincian gambar yang luar biasa dan rakaman yang menakjubkan di mana kedua-dua kamera mempunyai keupayaan untuk menangkap foto 48MP dan merakam video HDR 4K/60fps. 

Dengan masa penerbangan yang mengagumkan sehingga 46 minit, pengesan halangan pelbagai hala, Sistem Penghantaran Video O4 HD, dan pelbagai ciri utama lain, DJI Air 3 memberi kuasa kepada pengguna untuk mengambil kemahiran fotografi udara mereka ke tahap yang baru.

DJI Air 3 Dwi Kamera Utama

DJI Air 3 mempunyai sistem kamera dwi-utama pertama Siri Udara, yang membenamkan kamera sudut lebar CMOS 1/1.3 inci dan kamera tele sederhana CMOS 3x 1/1.3 inci dalam ruang padat. Kedua-dua kamera mempunyai saiz sensor yang sama tetapi jarak fokus yang berbeza bagi menghasilkan kualiti imej yang lebih konsisten dan bahasa kamera yang lebih pelbagai. 

Dengan kamera sudut lebar, landskap yang luas boleh ditangkap dengan lebih lengkap. Ia menawarkan saiz piksel 2.4μm, format 24mm yang setara dan apertur F1.7. Kamera Tele Sederhana 3x menawarkan saiz piksel 2.4μm, format 70mm setara dan apertur F2.8.

Kamera tele sederhana 3x boleh mencapai zum optik 3x dan mewujudkan rasa mampatan ruang yang kuat, membolehkan perspektif unik untuk memaparkan pengguna atau sesiapa sahaja sebagai subjek yang menonjol dalam bingkai. Dengan orang ramai di tempat kejadian, fotografi udara kini mempunyai kemungkinan yang lebih pelbagai. 

Juruterbang boleh menggunakan FOV pada kamera sudut lebar untuk menyerlah keseluruhan landskap atau beralih ke tele kamera sederhana 3x dan menangkap subjek sebagai titik fokus yang sinematik, dengan landskap hadapan dan di belakang subjek seolah-olah dalam jangkauan. Kedua-dua kamera menawarkan gambar 48MP, bukan sahaja menyampaikan butiran yang benar-benar nyata, tetapi juga menyokong pemangkasan pasca untuk komposisi sekunder yang mudah.

DJI Air 3 mempunyai dua sensor CMOS 1/1.3 inci yang menyokong ISO dwi asli untuk output langsung video HDR 4K/60fps pada kadar bingkai yang tinggi dan spesifikasi video maksimum sehingga 4K/100fps, kini walaupun tanpa tanaman FOV berbanding pendahulunya, DJI Air 2S. Video ini boleh merakam butiran warna yang kaya dan peralihan pencahayaan semula jadi untuk memulihkan landskap yang menakjubkan dengan ketepatan yang tinggi. Kedua-dua kamera menyokong mod warna 10-bit D-Log M dan 10-bit HLG. Mod D-Log M 10-bit boleh mengekalkan butiran sorotan dan bayangan yang lebih fleksibel untuk pasca pengeluaran yang lebih fleksibel.

DJI Air 3 merupakan dron pertama dalam Siri Udara yang menyokong rakaman video menegak 2.7K (9:16), yang boleh dikongsi serta-merta di media sosial.

Masa Penerbangan Lanjutan, Pengumpulan Kuasa Mudah

Berbanding dengan pendahulunya dalam Siri Udara, DJI Air 3 mempunyai 48% lebih masa penerbangan sehingga 46 minit. Ini membolehkan juruterbang mencari kedudukan optimum dan melaraskan komposisi dengan lebih tenang semasa satu penerbangan.

Hab pengecasan bateri baharu menyokong fungsi pengumpulan kuasa. Pengguna boleh menekan dan menahan butang fungsi untuk memindahkan baki kuasa daripada berbilang bateri ke bateri dengan baki kuasa yang tertinggi. Spesifikasi dron ini memberikan juruterbang kebebasan dan fleksibiliti untuk memanfaatkan penerbangan mereka dengan sepenuhnya. Sebagai contoh, Ketika mendaki gunung atau berbasikal di hutan, di mana kemungkinan pengecasan adalah terhad.

Pelepasan Yakin dan Pendaratan Selamat dengan Pengesan Halangan Pelbagai Hala dan Penghantaran Video O4

DJI Air 3 adalah dron pertama dalam Siri Udara yang merangkumi pengesan halangan pelbagai hala.

Ciri ini membolehkan kesedaran alam sekitar yang komprehensif, membolehkan dron mengesan halangan dari semua arah. Dron ini dilengkapi dengan sepasang kanta fisheye di bahagian depan dan belakang untuk mencapai penderiaan ke hadapan, ke belakang, kiri, kanan, dan ke atas, manakala bahagian bawahnya dilengkapi dengan kanta teropong dan TOF 3D untuk mencapai pengesan halangan pelbagai hala yang kuat.

Apabila halangan dikesan, DJI Air 3 juga boleh menggunakan APAS 5.0 untuk mengelakkan halangan secara aktif dan lancar, yang memastikan penggambaran tanpa gangguan untuk pengalaman penerbangan yang dipertingkatkan. Walaupun sebagai pemula fotografi udara, pengguna boleh terbang dengan yakin dan meneroka idea yang lebih kreatif. Fungsi ActiveTrack berfungsi dengan Advanced RTH untuk mencapai penerbangan automatik sepenuhnya serta Kembali ke tempat permulaan tanpa bimbang.

Sistem penghantaran video O4 pada generasi yang akan datang untuk DJI Air 3 memberikan prestasi yang cemerlang. Ia bukan sahaja menawarkan jarak penghantaran sehingga 20 km, tetapi juga meningkatkan kestabilan transmisi untuk mengelakkan paparan langsung yang tidak lancar untuk penerbangan yang lebih selamat. Ia menyokong suapan langsung sehingga 1080p/60fps, dan kadar bingkai yang lebih tinggi memastikan pengalaman tontonan yang lebih lancar.

Harga dan Ketersediaan

 DJI Air 3 boleh ditempah daripada store.dji.com dan rakan niaga runcit yang dibenarkan, dengan penghantaran bermula hari ini, dalam konfigurasi berikut:

DJI Air 3 (DJI RC-N2) untuk harga runcit RM4,799

DJI Air 3 Fly More Combo (DJI RC-N2) pada harga runcit RM5,799

DJI Air 3 Fly More Combo (DJI RC 2) pada harga runcit RM6,589

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.