Mobile Fokus

Malaysia Tech News Portal

ULASAN: HUAWEI FreeBuds Pro 2 – TWS Flagship terbaik HUAWEI pada harga RM 899

ULASAN: HUAWEI FreeBuds Pro 2 - TWS Flagship terbaik HUAWEI pada harga RM 899 19Baru-baru ini HUAWEI telah mengumumkan penawaran TWS earphone flagship terbaru mereka iaitu HUAWEI FreeBuds Pro 2 pada harga RM 899.

Selepas mencuba dan merasai sendiri kemampuan peranti audio terbaru daripada HUAWEI ini, berikut adalah ulasan kami tentang HUAWEI FreeBuds Pro 2.

ULASAN: HUAWEI FreeBuds Pro 2 - TWS Flagship terbaik HUAWEI pada harga RM 899 20

HUAWEI FreeBuds Pro 2 adalah generasi kedua HUAWEI FreeBuds Pro dan ianya tampil dengan reka bentuk yang hampir sama dan dibangunkan bersama Devialet.

Unit ulasan kami tampil didalam warna Ceramic White yang tampil dengan kemasan berkilat dengan kemasan seperti cermin pada bahagian engsel pembukaan dan terdapat tulisan HUAWEI dan Devialet pada plat tersebut.

Saiz bekas pengecasan juga tidak terlalu kompak apabila dibandingkan dengan bekas pengecasan yang lain namun ianya masih boleh muat kedalam poket jeans anda tanpa sebarang masalah.

Pada bahagian sisi terdapat satu butang fungsi dan slot USB-C pada bahagian bawah dan terdapat juga sokongan pengecasan tanpa wayar.

ULASAN: HUAWEI FreeBuds Pro 2 - TWS Flagship terbaik HUAWEI pada harga RM 899 21

Apabila engsel dibuka, anda pasti akan tertarik dengan dua earbuds yang mudah untuk diambil dan terdapat juga lampu indikasi LED.

Bersama bekas pengecasan, anda akan menerima kabel pengecasan dan dua eartip tambahan yang berlainan saiz untuk digunakan mengikut kesesuaian telinga anda.

Bercakap mengenai reka bentuk earbuds pula, ianya tampil dengan kemasan yang hampir sama seperti bekas pengecasan yang putih berkilat dan kami berpendapat warna ini adalah yang terbaik kerana ianya tidak mendedahkan kesan capjari yang sudah pasti akan melekat pada dua lagi warna yang ditawarkan iaitu Silver Blue dan Silver Frost.

ULASAN: HUAWEI FreeBuds Pro 2 - TWS Flagship terbaik HUAWEI pada harga RM 899 22

Earbuds ini tampil dengan tangkai yang segi empat tepat seperti pada generasi sebelum ini namun bucu tangkai ini kini diperhalusi dan terdapat gelung berwarna krom pada sekeliling earbuds ini.

Untuk memaksimakan potensi earbuds ini, ianya harus digunakan bersama aplikasi HUAWEI AI Life yang hanya tersedia pada Google Play Store dan ianya membolehkan anda tetapan seperti mod ANC, kesan bunyi, tetapan gesture dan ujian kesesuaian saiz eartip melalui Tip fit test.

Gesture pada HUAWEI FreeBuds Pro 2 adalah sesuatu yang pasti mengambil masa untuk dibiasakan kerana ianya tidak menggunakan ciri sentuhan atau tap untuk mengaktifkan ciri tertentu.

HUAWEI menggunakan penyelesaian pinch yang memerlukan anda menekan kedua sisi earbuds untuk pengaktifan fungsi atau arahan tertentu namun pelarasan bunyi masih boleh dilakukan dengan meleret tangkai earbuds ini.

ULASAN: HUAWEI FreeBuds Pro 2 - TWS Flagship terbaik HUAWEI pada harga RM 899 23

Kualiti Audio

Penanda aras terbaik bagi semua TWS adalah prestasi audio yang dimilikinya dan HUAWEI FreeBuds Pro 2 dilihat mampu meneruskan kejayaan FreeBuds Pro sebagai antara TWS terbaik dipasaran dan ini menjadi kenyataan dengan kerjasama rapat antara HUAWEI dan Devialet.

HUAWEI FreeBuds Pro 2 dilengkapi unit pemacu dinamik quad-magnet 11 mm yang 30% lebih baik berbanding generasi sebelum ini dan ianya turut dilengkapi pemacu diafragma planar UHF.

Kombinasi ini membolehkan FreeBuds Pro 2 menawarkan bass terbaik tanpa mengganggu kejelasan vokal.

ULASAN: HUAWEI FreeBuds Pro 2 - TWS Flagship terbaik HUAWEI pada harga RM 899 24

Selain itu, HUAWEI FreeBuds Pro 2 juga menawarkan kualiti panggilan audio yang baik dan setiap erabuds ini dilengkapi 3 mikrofon yang mana 2 daripadanya adalah untuk memastikan suara anda sentiasa jelas ketika panggilan manakala satu lagi adalah untuk pembatalan bunyi hingar aktif (ANC).

Ciri ANC pada FreeBuds Pro 2 terdiri daripada dua pilihan iaitu Awareness yang memastikan anda sentiasa berjaga-jaga dengan keadaan persekitaran dan Noise Cancelling yang mempunyai 4 tahap pembatalan yang cemerlang didalam menyingkirkan bunyi bising luar.

 

ULASAN: HUAWEI FreeBuds Pro 2 - TWS Flagship terbaik HUAWEI pada harga RM 899 25

Bateri

Beralih kepada bateri, HUAWEI FreeBuds Pro 2 mempunyai bateri berkapasiti 580mAh pada bekas pengecasan dan 55mAh pada setiap earbuds. Ini membolehkan pengguna menikmati sehingga 30 jam pendengaran muzik yang bermaksud ia mampu menawarkan anda sehingga 7 hari pendengaran muzik pada kadar purata 4 jam sehari.

Berikut adalah rating bagi HUAWEI FreeBuds Pro 2

ULASAN: HUAWEI FreeBuds Pro 2 - TWS Flagship terbaik HUAWEI pada harga RM 899 26

Penutup

HUAWEI FreeBuds Pro 2 terbukti sebagai satu lagi earbuds terbaik daripada syarikat ini dan ianya menawarkan pengguna kualiti audio dan ciri ANC yang terbaik dipasaran.

Pada harga RM 899, HUAWEI FreeBuds Pro 2 boleh dikatakan sebagai antara TWS premium namun dengan kualiti dan pakej yang ditawarkan, ianya dilihat sebagai pelaburan yang berbaloi.

HUAWEI FreeBuds Pro 2 kini ditawarkan di Malaysia pada harga RM 899 namun anda boleh mendapatkan tambahan diskaun bernilai RM 100 bagi pengguna My HUAWEI ( sehingga 11 September 2022).

ULASAN: HUAWEI FreeBuds Pro 2 - TWS Flagship terbaik HUAWEI pada harga RM 899 27

Setiap pembelian juga akan menerima HUAWEI Freebuds Pro 2 Protective Case dan 3 bulan langganan HUAWEI Music Premium secara percuma.

Beli FreeBuds Pro 2 di stor rasmi HUAWEI Malaysia

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.