Mobile Fokus

Malaysia Tech News Portal

Samsung Galaxy A9 dilancarkan secara rasmi – telefon pintar pertama didunia dengan 4 kamera belakang

Samsung secara rasminya telah melancarkan telefon pintar Galaxy A disatu majlis pelancaran global UNPACKED yang pertama kali diadakan di Malaysia.

Model Samsung Galaxy A yang dilancarkan ini adalah Samsung Galaxy A9 dengan reputasi sebagai telefon pintar pertama didunia untuk memiliki 4 kamera dibahagian belakang.

Galaxy A9 dan akan memiliki skrin paparan Infinity Display AMOLED FHD+ berukuran 6.3-inci, pemproses 8-teras , 6GB RAM (Versi 8GB RAM turut ditawarkan dibeberapa negara) dan bateri berkapasiti 3,800mAh yang turut memiliki pengecasan pantas.

Samsung Galaxy A9 hadir dengan 4 sensor kamera dibahagian belakang iaitu sensor utama 24MP, sensor lensa lebar 8MP, lensa telefoto 10MP dan lensa bokeh 5MP.

Bercakap mengenai kamera selfie yang dimiliki oleh Galaxy A9 ini, ianya adalah kamera 24MP dengan lensa lebar 120 darjah, kamera selfie ini juga memiliki teknologi pro-lighting sama seperti potrait-lighting yang digunakan pada iPhone, selfie focus dan banyak lagi.

Samsung Galaxy A9 akan hadir didalam tiga pilihan warna dan terdapat warna gradasi yang juga pertama kali diperkenalkan pada peranti Samsung.

Tiga warna tersebut adalah gradasi biru, gradasi merah jambu dan hitam.

Samsung Galaxy A9 akan hadir dengan memori simpanan dalaman 128GB, sensor capjari dibahagian belakang dan slot kad microSD yang menyokong sehingga 512GB.

Samsung Galaxy A9 akan mula memasuki pasaran pada bulan November namun buat masa ini harga penjualan telefon pintar ini masih belum diketahui.

Selain Galaxy A9, Samsung turut memperkenalkan Galaxy A7 yang diumumkan sebelum ini. Baca maklumat mengenai Galaxy A7 di SiNi

*spesifikasi dan lebih banyak maklumat akan dikemaskini dari semasa ke semasa

Comments

comments